logo-prozorro акредитований майданчик

Продаж банківських активів

Для того, щоб відшкодування збитків могло здійснюватися в максимально короткі терміни, реалізація активів ліквідованих банків проводиться за спеціальною процедурою через акредитовані майданчики. Ці майданчики залучаються Фондом гарантування вкладів фізичних осіб в установленому Положенням про порядок відбору осіб, які можуть виконувати роботи (надавати послуги) неплатоспроможним банкам або банкам, які ліквідуються, Фондом гарантування вкладів фізичних осіб, затвердженому Рішенням Виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб від 28.03. 2016р.434 порядку. Головна мета цієї процедури - отримання коштів для погашення заборгованості банку, що виявився неплатоспроможним, перед його вкладниками. Порядок відчуження та реалізації майна проблемних банків визначено Законом України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».
Найчастіше продаж банківських активів стосується наступних позицій:
  • Рухоме майно - транспортні засоби (легкові та інкасаторські автомобілі), офісна техніка. Іноді - побутова техніка.
  • Нерухоме майно - офісні приміщення, житлові приміщення, земельні ділянки. Іноді - складські та виробничі приміщення.
  • Права вимоги за кредитними договорами, укладеними банком з фізичними або юридичними особами.
З лютого 2017 року продаж активів банку, визнаного неплатоспроможним, може проводитися виключно через систему ProZorro.Sale.

Неплатоспроможний банк: реалізація активів в Прозоро.Продажі

Назва проекту говорить сама за себе - структура ProZorro.Продажі базується на основоположних принципах сімейства Прозоро. Перш за все в основу покладено:
  • прозорість процесів,
  • централізація даних,
  • здійснення громадського контролю,
  • розширення кола потенційних покупців,
  • відсутність дискримінації учасників,
  • максимальна швидкість продажів.
Реалізація активів банками-банкрутами здійснюється за типовою схемою аукціону Прозоро, з тією різницею, що на відміну від зворотного аукціону, ProZorro.Sale є класичним аукціоном на підвищення ціни. Переможець визначається за найвищою із запропонованих цін. В інших деталях відмінностей майже немає. Самі торги виконуються в п'ять етапів:
  1. Оголошення аукціону. Публікується на будь-якому з акредитованих Майданчиків і дублюється на всіх інших;
  2. Прийом пропозицій. Потенційні покупці роблять закриті ставки з початковою ціною, яка не може бути нижчою за стартову;
  3. Проведення аукціону. У заявлений час починається аукціон, що складається з трьох раундів по три хвилини кожен;
  4. Оголошення переможця. Після завершення торгів складається протокол, відкривається інформація про всіх учасників та їх ставки, називається ім'я переможця;
  5. Продаж. Підписання договору з переможцем, оплата лота, оприлюднення підписаного договору у встановлені Регламентом терміни.
Визначається оціночна вартість незалежними експертами, залученими Фондом гарантування вкладів фізичних осіб.
Бажаємо вам вдалих торгів!