logo-prozorro акредитований майданчик

Приватизація державного майна – переведення у приватну власність через Прозорро.Продажі

Приватизація державного майна – це перехід права власності від держави у приватні руки. Об’єкти, що підлягають роздержавленню, можуть суттєво відрізнятися. Іноді на аукціон виставляється кімната в гуртожитку, в іншому випадку – великий завод або фабрика. Процес приватизації в Україні продовжується й досі.
Переведення майна державної власності у приватну почалося у 1992 році з масової безоплатної приватизації житлового фонду. У 1994 році настала черга підприємств. Згідно Закону «Про приватизацію державного майна», спочатку відчуженню підлягали лише цілісні майнові комплекси. Одночасно з великими підприємствами право власності змінювали магазини, ринки, аптеки та інші об’єкти.
Особливістю приватизації початку та середини 90-х років було те, що вона проводилася не лише за грошову компенсацію, але і за ваучери. Ці сертифікати безкоштовно видавалися кожному громадянину України. Їх можна було обміняти на частку в акціях підприємств, що підлягають приватизації, або навіть продати.
Нині роздержавлення власності проходить відповідно до щорічної програми приватизації, яку затверджує Верховна Рада. Перелік відчужуваного майна формується урядовими експертами. Остаточне рішення, у якому обсязі має проводитись приватизація державних підприємств у наступному році, ухвалюється більшістю голосів парламентарів.

Сучасна процедура приватизації державного майна в Україні

З 2018 року роздержавлення об’єктів, чия оціночна або балансова вартість не перевищує 250 мільйонів гривень, відбувається за допомогою електронної системи Прозорро.Продажі. Приватизація майна державних підприємств чи земельних ділянок проходить за стандартною схемою, яка складається з декількох етапів:
  • Визначення переліку об’єктів, що підлягають відчуженню у приватну власність.
  • Експертної оцінки вартості майна.
  • Підготовки документів для оголошення торгів.
  • Виставлення лоту на продаж об’єкта в системі Прозорро.Продажі.
  • Прийому заявок на участь у торгах.
  • Проведення аукціону.
  • Підбиття підсумків, визначення переможця.
  • Оплати придбаного об’єкта.
  • Документального оформлення права власності.
Щоб взяти участь у торгах, які проводяться в електронній системі Прозорро.Продажі, потенційний покупець має обрати акредитований майданчик. Одним із них є sale.ueex.com.ua, який належить Українській енергетичній біржі. Зареєструвавшись на цьому торговому майданчику, громадянин може подати заявку на участь у будь-якому аукціоні системи Прозорро.Продажі незалежно від свого фактичного місця проживання. Документація та інші відомості про лот також доступні онлайн, без необхідності фізичної присутності потенційного покупця. На акредитованих торгових майданчиках, у тому числі на sale.ueex.com.ua, доступні усі приміщення та інші об’єкти нерухомості, виставлені до приватизації Фондом держмайна України.
Приватизація майна за допомогою системи ProZorro.Sale дозволяє уникнути корупційних ризиків, які були майже неминучі за старої процедури. Крім того, існують й інші переваги. Серед них – неприпустимість дискримінації заявок, поданих на участь у торгах. Увесь процес аукціону максимально прозорий. Це вигідно як покупцю, так і державі, яка зацікавлена отримати більш високу ціну за реалізацію об’єкта.