logo-prozorro акредитований майданчик

Роль держави в організації земельного ринку на Prozorro.Sale

У світлі нового Закону роль держави в організації ринку землі зводиться до забезпечення чесних та відкритих умов для діяльності учасників. Першим кроком було підписання Закону про продаж сільгоспземлі, наступним стане проведення аукціонів з продажу ділянок на акредитованих майданчиках системи Прозорро.Продажі. Таким чином вдасться уникнути махінацій при розподілі важливого державного ресурсу.

 У чому полягає роль держави в організації земельного ринку

Незмінним супутником заборони реалізації сільськогосподарських земель стали корупційні махінації, що все ж таки призводили до незаконного продажу ділянок під прикриттям довгострокової оренди. Довгий час не існувало способу, завдяки якому можна було б ліквідувати тіньовий ринок. Однак тепер потенційні землевласники зможуть придбати наділи за допомогою чесного механізму – електронних аукціонів.

Неможливо не погодитися з фактом, що роль земельного ринку та його організації в державі надзвичайно важлива для економіки. Особливо це стосується України, що володіє цінним земельним фондом. Рушійним фактором на шляху до формування прозорого ринку став Закон № 2178-10, який був підписаний у квітні 2020 року.

А далі уряд має налагодити процедуру реалізації земельних ділянок, зробити її неупередженою, захистивши таким чином агросектор країни від масового скуповування хабарниками.

Використання тіньових схем зацікавленими особами дозволяло їм збільшувати прибутки, здаючи земельні наділи в оренду на довгий термін замість легального продажу. Електронна система Прозорро.Продажі та публічні аукціони усувають корупцію та «відкати», а також забезпечують рівні умови для потенційних покупців та продавців. 

Система онлайн-аукціонів Prozorro.Sale почала працювати у 2016 році, надихнувшись прикладом аналогічного підприємства у сфері державних закупівель, яке одержало чималий успіх. Дохід від електронних торгів зростає щодня. На сьогодні ця сума складає 34,5 млрд. грн. Тому саме співпрацю із Прозорро.Продажі має передбачати проект закону про ринок землі.

 Організація ринку землі та роль держави у встановленні чесних земельних відносин

Такі акредитовані майданчики, як ТБ «Українська енергетична біржа» забезпечують під час торгів у системі Прозорро.Продажі повну публічність та контрольованість реалізації державних і комунальних активів. Отже, абсолютно всі дані про учасників аукціону можуть переглянути контролюючі органи і кожен громадянин України. Таким чином можна перевірити законність продажу земельних ділянок. Основна роль держави в організації ринку землі – прозорі аукціони з її реалізації.

Усі нюанси процедури онлайн-аукціонів вам роз’яснять експерти майданчика sale.ueex.com.ua. Поставити питання можна, зателефонувавши (044) 337-77-65. Надійним помічником при підборі торгів стане Viber- та Telegram-бот від майданчика ТБ «Українська енергетична біржа». Він надсилатиме вам сповіщення про появу нових лотів, відповідно до ваших налаштувань. А також підключайте нашу регулярну Email-розсилку.