logo-prozorro акредитований майданчик

Роздержавлення та приватизація об’єктів через ProZorro.Sale

Українська економіка не завжди мала ознаки ринкової. Багато десятиліть такі терміни, як роздержавлення та приватизація, були невідомі широкій громадськості. Лише на початку 90-х років, з часів розпаду СРСР, уряд зважився замінити планову економіку ринковою моделлю розвитку. Її неодмінною ознакою є приватна власність, у тому числі на нерухоме майно та засоби виробництва. Почалася епоха приватизації.
Незважаючи на те, що перші закони у сфері роздержавлення нерухомості були прийняті Верховною Радою ще у 1992 році, вони стосувалися лише безоплатної приватизації житлових приміщень. Трохи пізніше трудові колективи малих підприємств і торгових закладів отримали можливість викуповувати приміщення за балансовою вартістю.
Роздержавлення і приватизація великих та середніх підприємств почалася у 1994 році, коли президент Леонід Кравчук підписав Указ «Про заходи щодо забезпечення прав громадян на використання майнових сертифікатів». Це дало початок ваучерній приватизації.

Як проводиться роздержавлення та приватизація майна

Процедура переведення державної чи комунальної власності в приватні руки залежить від кількох чинників. Основні етапи приватизації об’єкта виглядають таким чином:
  1. Власник визначає доцільність роздержавлення майна (інвестиційна привабливість, необхідність поповнення місцевого бюджету, потреба у реконструкції будівлі, створення нових робочих місць чи збереження старих).
  2. Проводиться експертна оцінка вартості об’єкту.
  3. Відбувається підготовка документації.
  4. Лот виставляється у системі Прозорро.Продажі.
  5. Проводиться аукціон.
  6. Визначаються результати.
  7. Майно переоформляється на нового власника.
З 2018 року роздержавлення і приватизація власності, вартість якої не перевищує 250 мільйонів гривень, відбувається виключно через систему ProZorro.Sale та акредитовані при ній торгових майданчиків. Одним з таких майданчиків є sale.ueex.com.ua, який належить Українській енергетичній біржі. Зареєструвавшись в цьому сервісі, потенційний учасник торгів отримує доступ до всіх лотів, виставлених на торги Фондом державного майна. База даних торгового майданчика sale.ueex.com.ua налічує сотні об’єктів по всій Україні.

У чому полягають переваги приватизації

Досвід багатьох країн доводить, що управління державною власністю не завжди приносить користь суспільству. Це пояснюється тим, що менеджмент не має безпосередньої фінансової зацікавленості в підвищенні конкурентоспроможності свого підприємства. Крім того, контроль за діяльністю найманого директора з боку держави не завжди має таку ж ефективність, як у приватному секторі економіки.
За допомогою приватизації держава залучає інвестиції та сприяє появі нових робочих місць із більш високою зарплатою. Тим самим знижується соціальна напруга, підвищується якість продукції та конкуренція на ринку.
Приватизація також є оптимальним варіантом для вирішення проблеми благоустрою. В умовах договору про придбання об’єкта міська влада може зобов’язати інвестора виділити додаткове фінансування на покращення вигляду території, де знаходиться підприємство (підключення комунікацій, асфальтування).