logo-prozorro акредитований майданчик

Особливості ринку землі і ренти після прийняття Закону № 2178-10

Земельний кодекс (2001) – основний документ, що регулює ринок землі та земельну ренту в Україні. Окрім цього всю історію незалежності існував мораторій на продаж сільськогосподарських угідь. 

Однак важливою подією 2020 року став Закон № 2178-10, який був прийнятий Верховною Радою 31 березня. Він дозволяє продаж земельних паїв, а, отже, і відкриття ринку. Початок реалізації припадає на 01 липня 2021 року для фізичних осіб. Представникам приватного бізнесу доведеться зачекати до 2024 року.

Рентні відносини та ринок землі в Україні

Рентні відносини та продаж аграрних угідь уряд пропонує проводити через систему Прозорро.Продажі. Електронні аукціони дозволять унеможливити шахрайські схеми.

Для того, щоб стати потенційним покупцем сільгоспземлі, ви маєте зареєструватися на акредитованому майданчику Prozorro.Sale. Такою є ТОВ «Українська енергетична біржа».

Підписаний президентом України Закон № 2178-10 має на меті надання резидентам права привласнювати земельні паї. Питання щодо іноземців влада обіцяє вирішити шляхом референдуму. 

До моменту ухвалення відповідного Закону існував лише ринок оренди землі. Але з липня 2021 власники матимуть право на володіння та розпорядження с/г угіддями. Це означає, що він може використовувати їх для певного виробництва, продавати, здавати чи обмінювати, а також заставляти ділянки в іпотечному банку.

Рента сплачується за користування благами – аграрними угіддями, що є обмеженими ресурсами природи. Вона буває диференційна чи абсолютна, яка має ще такий різновид, як монопольна.

Рента залежить від родючості ґрунтів, місцевого клімату та розташування щодо ринків продажу. Найбільшу ціну мають ділянки з чорноземом, що не потребують особливих затрат на транспортування продукції до споживачів. Оскільки Україна – це аграрна країна, то попит на с/г землю тут завжди великий.

 Рента на ринку землі та майбутній продаж угідь на майданчику ТОВ УЕБ

Власники угідь та виробники продукції вступають між собою у рентні відносини на земельному ринку. Наразі ці дві сторони готуються до старту реалізації с/г землі.

Що для цього потрібно зробити? Перш за все вам варто обрати майданчик системи Прозорро.Продажі для подальшої роботи у сфері продажу та оренди державних активів. Надійною платформою для вас стане ТБ «Українська енергетична біржа».

Наші фахівці проконсультують вас з будь-яких питань та допоможуть безпосередньо під час аукціону. Телефонуйте на гарячу лінію (044) 337-77-65. Зручний інтерфейс майданчика дозволить все зробити за лічені хвилини без довгих пошуків.

Також у вас є можливість скористатися Viber- і Telegram-ботом та Email-розсилкою від sale.ueex.com.ua, щоб першим дізнатися про старт торгів сільськогосподарською землею та про нові аукціони системи Прозорро.Продажі. Не забувайте читати завжди актуальні новини на офіційній сторінці ТОВ «Українська енергетична біржа» у Facebook.