logo-prozorro акредитований майданчик

Специфіка ринку землі в Україні регулюється Законом № 2178-10

Український ринок землі, специфіка якого визначається новоприйнятим Законом № 2178-10, поки що чекає на відкриття. Початок продажів припадає на липень 2021 року. Ще невідомо як відбуватиметься реалізація аграрних угідь, але влада схиляється до перевіреної вже системи Прозорро.Продажі, яка забезпечує проведення чесних торгів державними активами.

 Специфіка ринку землі в Україні

Економічні механізми, які відповідають за встановлення прав на земельні ділянки або їх зміну та припинення мають назву ринок землі. Попередньо названі процедури відбуваються на підставі юридично оформленого договору та супроводжуються певним платежем (грошовим чи натуральним).

Для регулювання ринкових відносин в Україні існує Земельний Кодекс (2001). Однак повна його реалізація на практиці поки що неможлива, адже вона потребує прийняття інших законодавчих актів. Перший крок до відкриття та функціонування ринку землі уже зроблено. У березні 2020 року було ухвалено закон № 2178-10, що передбачає визначення прав власності на ділянки на підставі договору купівлі-продажу.

Специфіка ринку землі пов’язана з нинішнім станом економіки країни. Для становлення аграрного сектору потрібно провести інвентаризацію всіх угідь, їх грошову оцінку, проводити процес закріплення права власності на ділянки за чесними умовами, утворити мережу земельних іпотечних банків та єдиний державний земельний кадастр.

Сьогодні дана реформа є важливим етапом на шляху до вирішення питання переходу до приватної власності. Цей процес відбувається відповідно до приватизації земельного фонду держави. Але в той же час потрібно врегулювати процедуру оцінки аграрних угідь та охорону ресурсу.

Продаж земель сільськогосподарського призначення в електронній системі Прозорро.Продажі дозволить реформувати ціноутворення, встановити ринкову ціну на аграрні ресурси і, як наслідок, на с/г продукцію і виробничі послуги. Важливо пам’ятати про соціальну спрямованість під час подібних перетворень та вирішення проблем селян.

 Ринок землі і специфіка його функціонування на Прозорро.Продажі

Специфіка ринку землі полягає в тому, що аграрні угіддя виступають одночасно і засобом, і предметом праці. Вони є природним базисом виробництва і сховищем ресурсів (нафти, газу та ін.). Уся сільськогосподарська промисловість залежить від агросектору (орні землі, пасовища, сіножаті, насадження, водоймища).

Наразі уряд України працює над створення чесних і прозорих земельних відносин, тобто взаємозв’язків між суб’єктами ринку. Встановленню цих умов у різних напрямках державної економіки уже понад 4 роки сприяє система Прозорро.Продажі. 

Завдяки онлайн-аукціонам у сфері малої приватизації, майна банкрутів, нерухомості, необробленої деревини тощо вдалося додати у бюджети різних рівнів 32,2 млрд. грн. та ліквідувати корупційний фактор під час реалізації державного майна.

Для участі в торгах реєструйтеся на майданчику sale.ueex.com.ua та спростіть пошук потрібних лотів завдяки земельному Viber- та Telegram- боту ТОВ «УЕБ».