logo-prozorro акредитований майданчик

За і Проти ринку землі – коли почнуться аукціони з продажу с/г ділянок

На фоні скасування довготривалого мораторію в суспільстві знову розгорілися суперечки з детальним обговоренням усіх «за» і «проти» щодо ринку землі сільгосппризначення. Проблема вільного продажу головного аграрного ресурсу країни стала ледь не головним девізом конкуруючих політсил. Однак, незважаючи на усі маніпуляції і залякування, починаючи з 01 липня 2021 р. землевласники нарешті отримають законне право розпоряджатися цим активом на власний розсуд.

«За» і «проти» ринку землі та як відбуватиметься продаж ділянок с/г призначення в Україні

Якщо дивитися на результати опитування, переважна більшість українців взагалі не розуміють суті земельної реформи. Саме тому в питанні «За» і «проти» ринку землі» пересічний громадянин обиратиме другий варіант. Однак це не має суттєво впливати на запуск аукціонів з продажу с/г угідь. Адже землевласник має сам вирішувати, як він розпоряджатиметься своїм майном.

Безкоштовна роздача державної землі лише «своїм» - ще один аргумент у вирішенні дилеми стосовно «за» і «проти» ринку землі. Однак це тільки міф. У підписаному Президентом рік тому законі «Про обіг земель сільгосппризначення» реалізація ділянок, що перебувають у державній власності, була заборонена. Зараз уряд розглядає законопроект, у якому передбачена їх оренда – вона має оформлюватися винятково через електронні аукціони.

Також до торгів планують допустити власників паїв. Ділянки вони зможуть продавати виключно за власним бажанням, однак на них теж поширюватимуться усі обмеження щодо обсягів та кінцевих покупців такої власності. Ще кілька основних правил:

  • купити землю можна буде лише на класичному англійському аукціоні (з поступовим підвищенням ціни);
  • земельні ділянки дозволяється виставляти на торги безліч разів.

Усі «за» і «проти» ринку землі з використанням системи Prozorro.Sale

Беручи до уваги те, що за кілька місяців в Україні почнуть вільно продавати актив загальнонаціонального значення, варто подбати про безпечність та ефективність цього процесу. Адже саме через високу корупцію більшість українців, зважуючи усі «за» і «проти» ринку землі, схилялися до відмови.

Уникнути звичних договорняків та укладення незаконних договорів допоможуть електронні аукціони Прозорро.Продажі. За чотири роки існування високотехнологічного стартапу на спеціальних майданчиках, таких як ТБ «Українська енергетична біржа», відбулося 362 тис. прозорих торгів. Прибуток, одержаний від реалізації різноманітної нерухомості, транспортних засобів, промислового обладнання, майна банкрутів, об’єктів малої приватизації, земельних ділянок, необробленої деревини вже перевищив 37 млрд. грн. Ці гроші більше не розкрадаються непорядними чиновниками, а регулярно наповнюють держбюджет.

Розглянувши усі «за» і «проти» ринку землі, влада прийняла остаточне рішення. Тож, не зважаючи на бурхливі дискусії, продаж сільськогосподарських угідь розпочнеться вже у липні 2021 року. Щоб не пропустити перші електронні аукціони, підпишіться на Viber- та Telegram-боти майданчика sale.ueex.com.ua. Отримуйте регулярні сповіщенні про нові торги за обраними напрямками на електронну пошту. У разі виникнення питань зателефонуйте до центру підтримки - (044)337-77-65.