logo-prozorro акредитований майданчик

Державні торги землею незабаром почнуться на майданчику ТОВ УЕБ

Перед початком торгів землею в Україні йде активне становлення нового ринку та земельних відносин між його учасниками. Невід’ємними частинами цього процесу мають стати прозорість та відкритість для громадськості. 

До цього моменту наша держава не мала досвіду у проведенні комерційних операцій із ділянками сільськогосподарського призначення. Однак уже незабаром ситуація кардинально зміниться, адже з 01 липня 2021 року почнуться електронні аукціони з продажу землі.

 Торги по землі незабаром стартують у системі Прозорро.Продажі

Що являє собою ринок землі? Він виступає як система економічних відносин, які виникають між учасниками процесу торгів на землю. При реалізації сільськогосподарських ділянок формується попит і пропозиція, а також середня вартість 1 га землі. Головними факторами, які впливають на це, є невідновлюваність цього ресурсу та його обмеженість.

Земельні угіддя в Україні загалом займають площу близько 60 млн. га. Ця цифра розподіляється таким чином:

  • 43 млн. га – земля с/г призначення;
  • 41,5 млн. га – перебували під дією мораторію до ухвалення Закону про обіг аграрних угідь у 2020 році;
  • 10,4 млн. га – власність держави;
  • 31 млн. га – приватні наділи;
  • 28 млн. га – земельні паї, що перебувають у власності громадян.

Діяльність учасників земельного ринку має регулюватися правом власності, а головним їхнім об’єктом стають наділи сільгосппризначення. Функція держави у даному випадку полягає у вибудовуванні прозорих відносин між суб’єктами агросектору.

Після скасування мораторію мільйони громадян України можуть скористатися конституційним правом на володіння і розпорядження своєю власністю. Позитивними наслідками утворення ринку землі та його функціонування через систему Прозорро.Продажі є те, що кожна сільгосп ділянка отримає свого законного власника та встановлення конкретної і справедливої ціни на аграрні угіддя.

 Держторги землею проходитимуть на електронному майданчику ТОВ УЕБ

Запускаючи державні торги землею, влада має подбати заздалегідь про ефективність їх проведення, прозорість та доступність для широкого кола потенційних покупців. Саме для цього урядом нещодавно був ухвалений Закон № 2195, який передбачає продаж приватних паїв та здачу державної землі в оренду через систему Прозорро.Продажі.

Електронні аукціони проходять на офіційних майданчиках, таких як ТОВ «Українська енергетична біржа». Така процедура реалізації державного і комунального майна є публічною, тобто знаходиться під контролем спеціальних органів, що підвищує її економічну ефективність та унеможливлює будь-яке зовнішнє втручання.

Користуючись майданчиком sale.ueex.com.ua, ви отримаєте безкоштовну консультацію від менеджерів, зможете підключити Email-розсилку, Viber та Telegram-бот і бути в курсі всіх новин та актуальних лотів. Проходьте нескладну процедуру реєстрації вже зараз та отримайте доступ до купівлі чи продажу різноманітних державних і комунальних ресурсів.