logo-prozorro акредитований майданчик

Продаж земельних ділянок на електронних торгах Прозорро.Продажі

Продаж земельних ділянок на торгах, що проводяться в доступному електронному форматі, допоможе зробити майбутній ринок землі прозорим та відкритим для широкого кола учасників. І хоча суспільство досі активно обговорює, чим обернеться для звичайних українців вільна реалізація аграрних угідь, офіційно процес буде запущено вже через кілька тижнів. Пройшовши за посиланням та зареєструвавшись на акредитованому майданчику ТОВ «Українська енергетична біржа», ви отримаєте доступ до актуальних електронних торгів земельними ділянками сільськогосподарського призначення.

Публічні торги з продажу земельних ділянок в електронній системі Прозоро.Продажі

Після років очікування земельна реформа в Україні нарешті вийшла на фінішну пряму. Офіційно ринок землі почне працювати 01 липня 2021 р. Та кардинальні зміни аграрного сектору впроваджуватимуться поступово. Спочатку на торги земельні ділянки виставлятимуть з певними обмеженнями. Так, фізичні особи зможуть купувати с/г угіддя у обсягах, які не перевищують 100 га. Ще через 2,5 роки ринок стане доступним юридичним особам, а встановлене обмеження збільшиться до 10 000 га. За словами Міністра аграрної політики Романа Лещенка, країна давно потребувала рішучих кроків у цій сфері. Тож запуск цивілізованих торгів по земельним с/г ділянкам дозволить нашій державі нарешті покинути не надто «престижний» клуб, в якому досі лишаються тоталітарні країни на зразок Північної Кореї, КНДР чи Білорусі.

У 2020 році підписання Президентом закону «Про обіг землі сільгосппризначення» дозволило Україні уникнути фінансової кризи. По суті цю вимогу ставив Міжнародний валютний фонд перед тим, як надати уряду черговий кредитний транш. До того ж, суспільство потроху усвідомлює важливість змін, а депутати починають ухвалювати потрібні законопроекти замість того, щоб спекулювати на актуальній темі.

Багаторічний мораторій призвів до суттєвого подешевшання землі, як актив угіддя сільськогосподарського призначення перестали цінуватися. Дехто незаконно продавав свої паї, не отримуючи за це справедливої винагороди. Інші віддали їх в довгострокову оренду агрофірмам чи окремим фермерам з автоматичним продовженням договору. У цьому випадку землевласники вже не зможуть виставити земельні ділянки на державні торги та покращити умови, які не відповідають їх інтересам.

Запуск офіційних аукціонів з продажу землі сільгосппризначення дозволить кожному власнику розпоряджатися такими активами на власний розсуд. На сьогоднішній день в Україні їх майже 7 мільйонів. Після старту електронних торгів земельними ділянками останні нарешті набудуть цінності що, відповідно, призведе до підвищення їх вартості. За оцінками експертів, вже до кінця року ціна 1 гектару с/г угідь має зрости до 1500-2000 долл. Це, в свою чергу, забезпечить стабільне зростання вітчизняної економіки.

Окрім цього, відкриття ринку землі створить в країні новий тип фермерів, які свідомо користуватимуться купленими ділянками, вкладатимуть кошти у їх поліпшення та збільшуватимуть продуктивність українського чорнозему.

Кому не вигідні вільні торги земельними ділянками сільгосппризначення?

Різноманітні соцопитування демонструють відсутність підтримки серед простого населення рішення про продаж земельних ділянок на торгах. Тож кому чергове продовження мораторію зіграло б на руку?

По-перше, вільний ринок землі створить додаткову конкуренцію, бо збільшиться кількість людей, які хотітимуть створити власне фермерське господарство. По-друге, відкриті торги невигідні великим агрохолдингам, які до цього орендували земельні паї фактично за копійки. По-третє, за новим законодавством отримати кредит для купівлі аграрних угідь зможуть тільки підприємці з прозорою фінансовою звітністю.

Є ще чимало «лідерів думок», які виступають проти придбання земельної ділянки на торгах. Пропагуючи ідею, що с/г землю не можна робити товаром, вони дезінформують людей, підсилюючи негативне ставлення до реформи в цілому. Чимало селян вірять політичним спекуляціям щодо монополізації новоствореного ринку. Купівля та продаж земельних ділянок на електронних торгах дозволить контролювати цей процес і зробить його по-справжньому прозорим та неупередженим.

Сайт торгів земельними ділянками – зареєструватися на майданчику ТОВ «Українська енергетична біржа»

Нечесна конкуренція, хабарі та тіньові домовленості зі «своїми» людьми – все це налаштовувало українців проти запуску земельних торгів. 18 травня 2021 р. Верховна Рада ухвалила закон №2195 «Про продаж та оренду землі, що перебуває в державній і комунальній власності, на електронних аукціонах». Це дозволить уникнути вказаних порушень, зробить процес максимально зрозумілим та доступним широкому колу учасників. До того ж, в Україні вже існує уся необхідна технічна база.

З 2016 року в електронній системі Прозорро.Продажі проводяться відкриті онлайн-аукціони з реалізації сотень комунальних, державних та приватних активів. На спеціальних майданчиках, під’єднаних до Центральної бази даних, знайти землю сільськогосподарського призначення ви можете просто зараз. Достатньо переглянути лоти з категорії «Майно банкрутів».

Електронні торги з продажу земельних ділянок, взяти участь у яких можна на майданчику sale.ueex.com.ua – це не лише прозорість, а й прибутковість. Близько 40 аналогічних платформ допомагають залучити до аукціону якомога більше учасників. Відповідно, зростає ймовірність підвищення стартової ціни. Уся інформація про учасників та перебіг торгів по земельним ділянкам сільгосппризначення публікується у відкритому доступі. А будь-яке намагання порушити встановлені правила одразу оскаржується.

Є питання? Зверніться до консультантів електронного майданчика ТОВ «Українська енергетична біржа» - (044)337-77-65. Підписуйтеся на щоденну електронну розсилку, наші Viber- і Telegram-боти та першими дізнавайтеся про торги земельними ділянками сільськогосподарського призначення.