logo-prozorro акредитований майданчик

Майбутній ринок землі в Україні та ціни на с/г ділянки

Ціни на ринку землі, за приблизними оцінками, коливатимуться в межах 1300$-2500$ за 1 га. Згідно з новим Законом №2178-10, ухваленим Президентом Зеленським 28 квітня 2020 року, старт продажу сільгосп угідь припадає на 01.07.2021 року. Фізичні особи, які є громадянами України, зможуть купувати ділянки площею до 100 га. 

Коли очікувати ціноутворення на ринку землі

Найближчим часом очікуються такі позитивні результати від продажу землі:

  • підйом бізнес активності у сільській місцевості;
  • зростання купівельної спроможності селян за рахунок збільшення доходів;
  • розвиток банківської системи.

Однак існують моменти, які хвилюють майбутніх продавців аграрних угідь. Наприклад, чи будуть іноземці купувати с/г землю? Це питання Президент вирішив висунути на референдум, щоб українці самі дали на нього відповідь. Або чи не скуплять землі за низькою початковою ціною? Та чи зможуть селяни скласти конкуренцію аграрним холдингам?

Створення вільного ринку землі передбачає утворення рівноваги між попитом та пропозицією. Унаслідок цього власники угідь отримають нові можливості: продаж, здача під заставу, обмін. Після скасування мораторію селяни мають доступ до нових фінансових ресурсів. Ціна землі на ринку землі має зрости.

Саме землевласники формують ринкову пропозицію, тому вони є ключовими гравцями, а також бізнес, адже саме він створює ринковий попит. Держава ж натомість регулює відносини між всіма сторонами.

Проте ухвалення Закону не обмежується діяльністю влади у сфері земельних відносин. Тут існують проблеми, які потребують вирішення до початку продажів с/г угідь. Сюди належать незаконні схеми, обхідні механізми, маніпулювання документами, концентрація більшої частини земель у руках великих компаній, тобто монополізація агросектору.

Потрібно подолати всі ці процеси, адже вони не дозволяють ринку с/г угідь розвиватися повноцінно та покращувати економіку країни. Найкраще з цим впорається Державне підприємство «Прозорро.Продажі», яке бореться з корупцією в Україні з 2016 року та зарекомендувало себе як надійний механізм збуту залежаних державних активів.

 Відкриття ринку землі в Україні та ціни, на які слід очікувати

Сільське господарство є важливим стратегічним ресурсом для країни. Саме ця галузь забезпечує 14% валової доданої вартості. У ній зайнято 17,1% робочої сили.

Агросектор для економіки України є рушійним важелем, ось чому потрібно налагодити роботу ринку землі. Продаж ділянок має відбуватися за чесними правилами. Довірте цю справу професіоналам. 

Експерти майданчика ТОВ«Українська енергетична біржа» готові допомогти вам взяти участь у найрізноманітніших аукціонах. Звертайтеся за телефоном (044) 337-77-65. Підключайте земельні Viber- та Telegram-бот ТОВ «УЕБ», які стануть надійними помічниками у пошуку потрібних торгів. Підписуйтеся на сторінку ТОВ “Українська енергетична біржа” у Facebook.