logo-prozorro акредитований майданчик

Викуп боргу в банку

Останнім часом набирає популярності тенденція, коли викуп боргу в банку проводиться фізичними особами. Це є вигідним як одержувачу кредиту, так і самому банку. Інститут колекторів продемонстрував досить невисоку ефективність - відсоток повернення проблемних кредитів виявився нижчим, ніж витрати на колекторські дії в сукупності з репутаційними втратами банків. Викуп боргу в банку третьою особою - досить ефективний спосіб продажу права вимоги, так як таким чином банк отримує максимально можливу суму за проблемним кредитом.
Але не тільки банки зацікавлені в процедурі викупу боргу за договором цесії.
Договором цесії називають договір, який передбачає переуступку банком прав вимоги за кредитними зобов'язаннями позичальника іншій особі.
Для позичальника вигоди такої угоди більш ніж очевидні:
  • Можливість уникнути неустойки, пені та інших штрафних санкцій;
  • Банки розпродають проблемні кредити за мінімальними ставками, тому у позичальника з'являється шанс отримати власний кредит за вартістю, нижчою за номінальну, навіть з урахуванням комісії посередника.
Слід зауважити, що прямий викуп кредитних зобов'язань безпосередньо самим боржником або особою, яка є поручителем по даному кредиту, в Україні знаходиться під забороною, тому що подібні угоди можуть нести в собі потенційну корупційну складову. Подібні дії не популярні і в інших країнах - навіть там, де не існує прямої заборони, банки дуже неохоче йдуть на перепродаж права вимоги самому позичальникові.

Викуп боргу в банку за договором цесії в разі його ліквідації

Коли банк визнаний неплатоспроможним і підлягає ліквідації проблеми з виплатами кредитної заборгованості можуть виникнути навіть у добросовісних платників, навіть з урахуванням того, що правонаступник права вимоги не має права посилювати умови кредиту і вимагати виплати суми, що перевищує поточний борг позичальника.
Неприємні сюрпризи підстерігають позичальників в найнесподіваніших моментах - наприклад, в місцевості, де проживає боржник, може не виявитися банку, через який можна погасити заборгованість і з цієї причини оплата планових внесків стає скрутною. Або ж правонаступник прав вимоги взагалі не банк, внаслідок чого можуть виникнути інші складні обставини. У таких випадках викуп боргу в банку за договором цесії через посередників є найбільш оптимальним варіантом.
У громадян України починаючи з лютого поточного року з'явилася можливість зробити покупку свого кредиту, минаючи колекторські компанії. І, хоча прямий викуп як і раніше залишається під забороною, за новим Регламентом ФГВФО дозволений викуп боргу у ліквідованого банку фізичними особами, що істотно розширює коло потенційних покупців кредитних портфелів і дає набагато більше можливостей для позичальників, які бажають викупити свій кредит у неплатоспроможного банку.