logo-prozorro акредитований майданчик

Викуп кредиту

Перша помітна кампанія з перепродажу кредитних портфелів пройшла в Україні в 2010-2012 роках. Тоді це було пов'язано зі спробами фінансових установ позбутися своїх проблемних активів. Коли в 2014 році Національний банк України почав чистку банківської системи і ліквідацію неплатоспроможних банків, інтерес до купівлі проблемної заборгованості відновився.

Продаж права вимоги по кредиту - обмеження зняті!

Близько вісімдесяти відсотків від усіх наявних активів неплатоспроможних банків становлять кредити. Раніше викуп кредиту в інтересах третіх осіб був доступний тільки для банків або фінансових компаній. У січні поточного року Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, враховуючи побажання вкладників, зняв ці обмеження. Тепер будь-який інвестор, чи це юридична або навіть фізична особа, може викупити право вимоги за кредитним договором. Цей крок продиктований прагненням збільшити число потенційних покупців, що, на думку екс-керівника Департаменту консолідованих продажів Юлії Берещенко, має активно сприяти зростанню здорової конкуренції серед учасників аукціонів. Отже, збільшаться і ціни, за якими будуть продаватися права вимоги за кредитами.
У зв'язку з даними нововведеннями у багатьох позичальників банків, що ліквідуються, виникає таке питання: «Хочу купити свій кредит в банку, як я можу це зробити?». Змушені розчарувати власників кредитів банків-банкрутів - прямий викуп свого боргу залишається під забороною. Причому, кредитну заборгованість забороняється викуповувати і самому боржнику, і його поручителю.
Очікується, що розширення кола потенційних покупців зменшить частку угод, коли борги по кредитах у неплатоспроможних банків викуповуються через посередників самими позичальниками або ж особами, які бажають таким чином отримати інструмент тиску на власника кредиту. До введення в дію системи Прозорро.Продажі кількість кредитів, що викуповуються позичальниками або їх конкурентами доходила до 90% від загального числа проданих.

Переведення прав вимоги по кредиту - новий інструмент для бізнесу

Аналітики впевнені - викуп боргових зобов'язань об'єктів малого і середнього бізнесу зацікавить найбільше фізичних осіб, оскільки у них з'являються нові напрямки діяльності.
На веб-сайті ProZorro.Sale і на акредитованих торгових майданчиках можна придбати права вимоги за кредитами:
  • без забезпечення,
  • із забезпеченням (поручительство фізичних і / або юридичних осіб),
  • із забезпеченням (заставне майно - транспорт, житлова нерухомість, виробничі потужності, інше, з поручительством або без такого).
Найбільш привабливими є кредити з забезпеченням у вигляді заставного майна. Найчастіше вартість кредитного зобов'язання істотно нижче вартості заставного майна, і тоді позичальник охоче виплачує борг новому кредитору. Іноді цінність представляє саме заставне майно. Але в будь-якому випадку права вимоги за забезпеченими кредитами являють собою досить цікаві пропозиції.
Бажаємо вам вдалих торгів!