logo-prozorro акредитований майданчик

Взяти землю в оренду на електронному аукціоні Прозорро.Продажі

За оновленим законодавством оренда землі державної та комунальної власності має відбуватися через електронні аукціони Прозорро.Продажі. Використання інноваційного стартапу допоможе позбавити цей відповідальний процес звичних договорняків та «подяк» у конвертах. До того ж, громадськість зможе вільно відслідковувати, як саме держава і уповноважені органи розпоряджаються одним з найголовніших виробничих ресурсів нашої країни.

Оренда землі в Україні на онлайн-торгах Прозорро.Продажі

В Україні оренда землі має фіксовану плату та визначені строки, що зазначаються у договорі, укладеному між орендарем і орендодавцем. Утворені відносини регулюють Земельний, Цивільний кодекс, закони про оренду земельних ділянок, державного і комунального майна (якщо на них розташовані нерухомі об’єкти, які належать комунальним або державним установам і організаціям).

Починаючи з 2021 року оренда землі передбачає здачу у тимчасове користування ділянок наступного призначення:

  • сільськогосподарських;
  • для ведення лісового господарства;
  • громадської чи житлової забудови;
  • водного фонду;
  • облаштування рекреаційних і оздоровчих зон;
  • з розташованими на ній об’єктами критично важливої інфраструктури – промисловості, енергетики, зв’язку, транспорту, оборони.

Тепер усі бажаючі можуть укласти договір з оренди землі для ведення фермерського господарства, зведення житлових або комерційних будівель, відкриття санаторію або бази відпочинку на максимально вигідних умовах. А головне – зробити це прозоро, без незрозумілих посередників і прихованих платежів. Зараз представники бізнесу та звичайні громадяни отримали доступ до десятків мільйонів гектар земель найрізноманітнішого призначення.

Аукціони Prozorro.Sale допоможуть знайти цим активам нових інвесторів. До того ж, коли мова йде про комунальну або державну власність, збільшуються ризики незаконного дерибану та нелегальної приватизації цінного майна.

Взяти землю в оренду на майданчику ТОВ «Українська енергетична біржа»

По суті сама електронна система Прозорро.Продажі лише забезпечує технічну сторону проведення торгів з коротко- або довгострокової оренди землі. Фактично її роботу також забезпечують більше 40 спеціалізованих майданчиків на зразок sale.ueex.com.ua. Саме тут для учасників онлайн-аукціонів створюється особистий кабінет, через який вони можуть завантажувати необхідні документи, сплачувати обов’язкові грошові внески та подавати заявку на участь у торгах.

З кожним тижнем оренда землі в Україні набирає обертів. Так, лише у листопаді 2021 року на майданчиках, аналогічних ТОВ «Українська енергетична біржа», було оголошено більше 1 300 земельних торгів. Їх переважна кількість стосується саме оренди ділянок, сумарна площа яких склала майже 6 800 га.

Підписуйтеся на щоденну E-mail-розсилку, офіційну сторінку ТОВ УЕБ у Facebook, спеціальні земельні боти у Viber і Telegram – першими дізнавайтеся інформацію про публікацію нових аукціонів.