logo-prozorro акредитований майданчик

Порядок проведення аукціону на право оренди землі, згідно із Законом № 2195

Порядок проведення аукціону на право оренди землі визначений новим Законом № 2195. Відповідно до нього, торги с/г ділянками відбуватимуться в електронному форматі на Прозорро.Продажі. А історичне рішення про відкриття земельного ринку було ухвалене Верховною Радою ще в березні 2020 року.

Наповнення земельної реформи нормативно-правовою базою продовжується. Нещодавно влада України дозволила виставляти на електронні аукціони і державні угіддя, які фермери зможуть орендувати для розширення власного бізнесу на спеціальних майданчиках на зразок ТОВ «Українська енергетична біржа».

 Порядок проведення аукціону по оренді землі на Прозорро.Продажі

Перед запуском земельного ринку багато громадян цікавляться, як проходитиме аукціон на оренду землі, хто матиме першочергове право на участь у цьому процесі та де знайти перелік сільськогосподарських ділянок? Хоча ще рік тому, після ухвалення Закону про обіг с/г землі, більшість українців не готові були вставляти на продаж свої паї. 

Для інформування населення про новий ринок та формування додаткових законодавчих актів в уряду було 14 місяців. За цей час влада прийняла рішення, завдяки якому продаж аграрних угідь буде по-справжньому ефективним та прозорим, – реалізація землі на електронних торгах. Таким чином велика кількість землевласників готові приєднатися до публічних аукціонів уже з 01 липня 2021 року.

Основні умови реалізації ділянок сільськогосподарського призначення були визначені ще в першому Законі про відкриття ринку:

  • фізичні особи зможуть купувати землю площею до 100 га з 01 липня, тобто за кілька днів;
  • приватні компанії, що перебувають у власності українців, долучаться до торгів з 01 січня 2024 року, однак їх ліміт ширший – до 10 000 га на одного учасника.

Такі обмеження запобігають тотальній скупці великими підприємствами найкращих ділянок та створенню монополій на аграрне виробництво. Площа всієї землі сільгосппризначення в Україні складає 41,5 млн. га. Приватні паї орієнтовно займають 28 млн. га, державні ділянки – 10,4 млн. га.

Як виграти аукціон на оренду землі через майданчик ТОВ УЕБ

У травні поточного року Верховна Рада проголосувала за законопроект, який визначає правила проведення аукціону по оренді земельних ділянок в онлайн-форматі. Розробити виграшну стратегію на таких торгах вам допоможуть менеджери майданчика ТОВ «Українська енергетична біржа». Звертайтеся до них за телефоном (044) 337-77-65.

Переваги електронної системи Прозорро.Продажі українці відчувають уже майже 5 років. За цей час вдалося провести понад 380 тисяч відкритих аукціонів та принести до бюджетів різних рівнів дохід у розмірі 40,8 млрд. грн.

При користуванні майданчиком sale.ueex.com.ua пошук потрібних лотів для вас буде справді зручним завдяки нашим ботам у Viber і Telegram, а також регулярній Email-розсилці. Інформацію щодо ринку землі, старту торгів ділянками та продажу різноманітних державних об’єктів читайте на сторінці ТОВ УЕБ у Facebook.