logo-prozorro акредитований майданчик

Як брати участь в аукціоні на землю на електронному майданчику ТОВ УЕБ

Відкриття ринку сільськогосподарських ділянок та прийняття Верховною Радою низки нормативно-правових актів – важливі кроки до налагодження економіки України. У зв’язку з цим багатьох громадян хвилює питання: «як проводиться аукціон на землю?». 

Місяць тому стало відомо, що продаж земельних ділянок та надання їх в оренду буде відбуватися у форматі електронних торгів. Ті особи, які наразі орендують сільськогосподарські угіддя, будуть чесно змагатися за вигідні лоти, а власники наділів отримають за них справедливу винагороду. 

Правила участі в аукціоні на землю через систему Прозорро.Продажі

Продаж державних і комунальних ділянок проходить відповідно до ЗУ про обіг с/г землі. Електронні майданчики системи Prozorro.Sale на зразок ТОВ «Українська енергетична біржа» готові до початку торгів аграрними угіддями, які стартують уже з 01 липня 2021 року.

Як проходять аукціони на землю? Відбуваються вони у наступних випадках:

  • державна земля здається в оренду у разі прийняття такого рішення місцевими або виконавчими органами влади;
  • реалізація с/г ділянок за бажанням приватних осіб, які є власниками паїв;
  • примусовий продаж майна, згідно із рішенням приватного виконавця та відповідно до положення Закону «Про виконавче провадження».

Сучасний технологічний простір диктує нам вимоги до проведення аукціонів. Торги мають відбуватися виключно в електронному форматі. Завдяки цьому всі охочі можуть слідкувати за їх перебігом. А також це зручна процедура, для участі в якій потрібно лише зареєструватися на одному з офіційних майданчиків Прозорро.Продажі, наприклад, ТОВ «Українська енергетична біржа».

Переможцем аукціону визначається той учасник, який запропонував найбільшу ціну за об’єкт. З ним і укладається договір на купівлю-продаж чи тимчасове користування ділянкою сільськогосподарського призначення.

Як виграти аукціон на землю на електронному майданчику ТОВ УЕБ

Як брати участь в аукціоні на землю? На це мають право фізичні (з 01 липня 2021 року) та юридичні (з 01 січня 2024 року) особи. Перші мають бути громадянами України, а останні належати українцям. Учасники попередньо завантажують необхідні документи, сплачують реєстраційний та гарантійний внески та вносять цінову пропозицію. 

Дані процедури проводяться на акредитованому майданчику sale.ueex.com.ua. Завдяки йому та ще близько 40 таким платформам системи Прозорро.Продажі процес реалізації державного майна став повністю автоматизованим. Уся документація по аукціону, підписані договори зберігаються у ЦБД і їх можна переглянути в будь-який момент, що робить функціонування української економіки більш прозорим.

Після реєстрації на майданчику ТОВ «Українська енергетична біржа» підключайте для ще більшої зручності наші Viber- і Telegram-бот. Так ви зможете відслідковувати потрібні торги та не пропустите їх початок завдяки моментальним сповіщенням. А останні новини та інформацію про те, як вести себе на аукціоні по землі, читайте на нашій сторінці у Facebook.