logo-prozorro акредитований майданчик

Законопроект про землю та як купити с/г угіддя на Прозоро.Продажі

Після ухвалення довгоочікуваного законопроекту про землю українці нарешті отримали законне право вільно купувати та продавати цей особливий актив. Безпрецедентна подія з нуля запустила новий ринок, завдяки якому приватний бізнес отримав безліч цікавих можливостей.

Закон про землю 2021 року та її реалізація на аукціонах Прозорро.Продажі

Підписання Президентом України закону про землю у 2021 році нарешті поклало край безкінечним політичним маніпуляціям та грі на переважаючих у суспільстві настроях. Правда, побоюючись жорсткої критики, влада запровадила ряд обмежень, пов’язаних з купівлею-продажем сільськогосподарських угідь:

  1. купувати можна тільки приватні ділянки. Землю, що належить державі (а це більше 10 млн. га), дозволяється брати у тимчасове використання;
  2. покупцями виступають виключно громадяни України (в майбутньому придбати с/г угіддя матимуть можливість створені ними компанії);
  3. у даний момент одна особа не може придбати більше 100 га землі. Через два роки, а саме у січні 2024 р., допустимі обсяги збільшаться до 10 000 га.

Після ліквідації колгоспів у приватну власність українців перейшли майже 28 млн. га родючих чорноземів. Однак лише зараз ми отримали повноцінну можливість на свій розсуд розпоряджатися власним майном. Навіть після ухвалення законопроекту про землю, на ринок потрапить незначна її частина. Тож панікувати стосовно дерибану українських земель поки що точно не варто.

Для того, щоб процес продажу угідь сільськогосподарського призначення був дійсно прозорим та незаангажованим, він відбуватиметься з використанням сучасних електронних торгів Прозоро.Продажі. Уся інформація про купівлю земельних ділянок відкрито публікуватиметься у самій системі, а також дублюватиметься на 40 спеціальних майданчиках – таких як sale.ueex.com.ua. Саме тут ви зможете переглянути лоти та подати заявку на участь в онлайн-аукціоні з продажу землі сільгосппризначення.

Законопроект про землю та як купити обрану ділянку на електронному майданчику

ТОВ «Українська енергетична біржа»

Відповідно до ухваленого у 2021 році закону про землю, договір про купівлю-продаж укладається за наступних умов:

  • усі розрахунки проводяться в безготівковій формі;
  • учасники торгів сплачують обов’язкові грошові внески (за реєстрацію на майданчику та гарантійний – як забезпечення фінансової спроможності покупця);
  • претенденти на ту чи іншу ділянку мають підтвердити джерело своїх доходів;
  • початкова вартість лота відповідає значенню його нормативної грошової оцінки.

З моменту набуття чинності закону про землю на торги було виставлено 67 500 га угідь сільгосппризначення, а їх сумарна вартість вже перевищила 1 мільярд гривень. Організатори аукціонів отримали 360 млн. грн. прибутку. Середня вартість 1 га землі при цьому склала 36 500 грн.

Підписавшись на E-mail-розсилку майданчика Української енергетичної біржі, наші боти по земельних торгах у Telegram і Viber, ви першими отримуватимете сповіщення про оголошення нових аукціонів. Бажаємо перемоги!