logo-prozorro акредитований майданчик

Закон про продаж землі на електронному майданчику ТОВ УЕБ

Від моменту ухвалення законопроекту про продаж землі сільськогосподарського призначення в Україні вже укладено сотні угод. Завдяки використанню електронних аукціонів Прозоро.Продажі продавці та покупці цього унікального активу можуть бути впевнені у законності підписаних договорів та дотримання їх умов усіма сторонами. Фахівці офіційного майданчика ТОВ «Українська енергетична біржа» залюбки допоможуть вам обрати найбільш прибуткові лоти.

Закон про продаж землі с/г призначення на онлайн-торгах Prozorro.Sale

Верховна Рада ухвалила довгоочікуваний закон про продаж землі в Україні 31 березня 2020 р. Скасувавши таким чином майже двадцятирічний мораторій, влада нарешті дозволила власникам паїв, а таких в Україні аж 7 мільйонів, без перешкод реалізовувати свої активи. До цього ж селяни, які не обробляли власні ділянки, були змушені передавати їх у спадок дітям, а потім онукам. Або ж продавали паї нелегально, підписуючи угоди про начебто «оренду» довжиною у 50 років.

Оскільки суспільство достатньо гостро реагувало на питання продажу сільгосп земель, влада вирішила запроваджувати новації покроково. Так, від моменту ухвалення законопроекту про продаж землі до фактичного запуску аукціонів пройшло майже пів року. За цей час українці змогли морально підготуватися до по суті відкриття нового сектору економіки.

Крім цього, земельні торги поки що проходять з певними обмеженнями. Наприклад, до 2024 року купувати аграрні угіддя мають право тільки фізичні особи, які мають українське громадянство. Причому один покупець в сумі може придбати не більше 100 гектарів. Через два роки учасниками стануть і юридичні особи, якщо ними також володіють українці. А загальна площа, яку зможуть купувати учасники аукціонів Прозорро.Продажі, збільшиться до 10 000 га.

Початкова вартість ділянки, згідно закону про продаж землі, не може бути меншою за суму, отриману у результаті проведення нормативно-грошової оцінки. Також не можна продавати державні угіддя, однак їх легко орендувати, скориставшись послугами ТОВ «Українська енергетична біржа» - акредитованого майданчика Prozorro.Sale.

Закон про реалізацію землі в Україні на електронних майданчиках Прозорро.Продажі

За п’ять років існування унікальний ІТ-стартап довів: будь-які активи, що перебувають у державній або комунальній власності, можна продавати прозоро, уникаючи маніпуляцій та корупційних схем. Тож не дивно, що саме цей інструмент було використано для відкритої реалізації та здачі в оренду сільськогосподарських ділянок.

Станом на кінець березня 2022 року на спеціалізованих майданчиках, у тому числі sale.ueex.com.ua, оголошено більше 5 000 земельних аукціонів. Початкова вартість виставлених на них лотів оцінюється у 1,5 млрд. грн., а загальна площа ділянок перевищує 70 тис. га.

Більше подробиць стосовно умов, передбачених законом про продаж с/г землі, ви можете дізнатися у персонального консультанта. Користуйтеся спеціальними ботами майданчика ТОВ «УЕБ» у Телеграм і Вайбер – вчасно дізнавайтеся про оголошення нових земельних аукціонів.