logo-prozorro акредитований майданчик

Закон про український ринок землі та зміни, які нас очікують

У світлі нового законопроекту про ринок землі уряд повинен приділити особливу увагу чесним і відкритим аукціонам у цій сфері. Президент уже підписав закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення». Наступним кроком стане проведення торгів аграрними угіддями на офіційних майданчиках Прозоро.Продажі. Це дозволить уникнути незаконного розподілу стратегічно важливого для країни ресурсу.

Що передбачає проект закону про ринок землі

Реалізація аграрних угідь на електронних аукціонах викликає у суспільстві чимало дискусій. До прийняття нового закону в Україні протягом багатьох років діяв мораторій на продаж землі сільгосппризначення. Незмінним супутником цього відстрочення стала корупція. Механізму, що подолав би її та зробив ринок землі відкритим та доступним для всіх, довгий час не було.

Зміни, які активно відбуваються останнім часом, стали рушійними факторами в економіці країни. Закон “Про ринок землі в Україні” – одна із них. Він був прийнятий Верховною Радою в ніч на 31 березня 2020 року. Ця подія стала впевненим стартом функціонування повноцінного ринку землі.

Раніше зацікавлені особи примножували свої доходи, використовуючи тіньові схеми, що передбачали здачу аграрних угідь в оренду на довгий строк замість легального продажу. Публічні аукціони через електронну систему Prozorro.Sale усунуть «договорняки» та зловживання, забезпечать рівні умови для всіх учасників та ефективний моніторинг цільового використання сільськогосподарських земель.

ДП «Прозоро.Продажі» розпочало свою діяльність у 2016 році. Йому передувало аналогічне підприємство у сфері державних закупівель, що мало чималий успіх. Дохід від електронних аукціонів зростає з кожним днем, сьогодні ця цифра складає 28 млрд. грн. Тому саме співпрацю з Prozorro.Sale передбачає проект закону про ринок землі 2020 року.

Дізнавайтеся про ЗУ про ринок землі та беріть участь в аукціонах на майданчику ТБ УЕБ

Акредитованими майданчиками на зразок Товарної біржі «Українська енергетична біржа» забезпечується максимальна відкритість та контрольованість процесу проведення земельних аукціонів. Це означає, що усі охочі мають можливість переглянути дані про учасників та переможців торгів, а відповідні контролюючі органи можуть будь-коли перевірити законність реалізації аграрних угідь.

Завдяки системі Прозоро.Продажі були подолані старі схеми, де все вирішували гроші і «кумівство». Тепер перемогти на публічних торгах може кожен охочий. А наша платформа допомагає в цьому своїм клієнтам і забезпечує для всіх рівні правила гри та прозорість процесу.

Загальна кількість проведених відкритих торгів досягла відмітки у 305 тисяч, а кількість учасників перевищує на даний момент 21 тисячу. Ця статистика росте щодня, що доводить ефективність і популярність системи Prozorro.Sale.

Досвідчені фахівці майданчика ТБ «Українська енергетична біржа» допоможуть вам розібратися в усіх нюансах проведення електронних аукціонів з продажу земельних ресурсів та Закону “Про ринок землі”. Ставте свої питання спеціалістам контакт-центру за телефоном (044) 337-77-65. Також радимо скористатися нашими ботами в Telegram та Viber, які надсилатимуть вам миттєві сповіщення про торги, а також підключити регулярну онлайн-розсилку з актуальними аукціонами з продажу угідь сільськогосподарського призначення.

Читайте більше статей про проект Закону України про ринок землі на сайті sale.ueex.com.ua. Реєструйтеся на майданчику, сплачуйте потрібні внески, обирайте вигідний лот, робіть ставки та перемагайте.