logo-prozorro акредитований майданчик

Заставне майно, що перейшло у власність банку - нерухомість

Починаючи з лютого 2017 року реалізація майна ліквідованих банків, в тому числі заставного майна, яке перейшло в їх власність, здійснюється виключно через систему Прозоро.Продажі, яка сформована на основі принципів і механізмів ProZorro.
Одним з популярних серед покупців напрямків роботи ProZorro.Sale можна впевнено назвати продаж житлової нерухомості неплатоспроможних банків. Найчастіше це:
  • квартири;
  • будинки;
  • кімнати;
  • частина будинку або квартири.
Це може бути відчужене на користь банку заставне майно клієнтів (будинок, квартира), яке після ліквідації банку виставлено на реалізацію в Прозоро.Продажі. Сам банк, що ліквідується так само може мати певний фонд житлової нерухомості:
  • житлові приміщення для співробітників;
  • представницький житловий фонд.

Як формується ціна на заставне майно, яке перейшло у власність банку, в тому числі нерухомість

У процесі ліквідації спеціальною комісією проводиться експертна оцінка відчужуваного майна, початкова ціна якого не може бути нижче оціночної вартості. Оціночна вартість визначається з урахуванням різних факторів і може бути як досить привабливою для покупців, так і цілком ринковою. Чим вище можливість того, що нерухомість буде куплена в найкоротші терміни, тим вище буде і оціночна вартість майна, а значить і стартова ціна лота.
Крок аукціону дорівнює 1-му відсотку від початкової вартості лота. Таким чином, чим вище стартова ціна, тим більше мінімальний крок аукціону. У максимальному кроці покупці не обмежені. Цікаві об'єкти житлової нерухомості продаються за ринковими цінами, оскільки це продиктовано стабільним попитом на такого роду пропозиції.
Однак, підсумкова вартість для покупців при покупці квартири або будинку через систему ProZorro.Sale виявляється нижче, ніж при угодах через агентства нерухомості. Як мінімум економію становить сума гонорару для ріелтора. Крім того, покупець оплачує реальну вартість нерухомості, а не штучно завищену, що можливо при угодах з «неохайними» продавцями або агентами. Економляться кошти і час на підготовку всього пакету документів, що необхідні для продажу - цю роботу повністю бере на себе ФГВФО.
Ключовий фактор при оцінці заставного майна - ймовірність його швидкого продажу. Цілком можливо, що об'єкт, який зацікавив покупця, знаходиться в ідеальному стані, але в такому місці, яке ускладнює його швидкий продаж. Але саме в цьому місці об'єкт покупцеві і цікавий, на відміну від інших потенційних покупців. Це може бути квартира в маленькому місті або котедж у віддаленому районі. 99% потенційних покупців таким варіантом не зацікавляться, але у 1%, який саме в цьому місці вибирає житло, з'являється прекрасний шанс придбати хорошу нерухомість за найнижчими цінами. Можливо це будете Ви.
Бажаємо вам вдалих торгів!