logo-prozorro акредитований майданчик

Заставне майно неплатоспроможних банків України

Відповідно до чинного законодавства, заставне майно, яке перейшло у власність банків, визнаних неплатоспроможними, реалізується за правилами, подібними до тих, що діють в США та країнах ЄС. Для того, щоб гарантовано отримати максимально прозорий та ефективний результат, а також з метою запобігання зловживань в процесі реалізації, з 31 жовтня минулого року стартував пілотний проект ProZorro.Продажі, а вже з лютого поточного року все майно неплатоспроможних банків реалізується виключно через систему ProZorro sale.
Враховуючи те, що лише в першому кварталі 2016 року Фондом гарантування вкладів фізичних осіб було передано на реалізацію через Прозоро.Продажі майна на суму понад 700 млн гривень, можна очікувати, що за підсумками 2017 року цифри будуть ще красномовнішими. 22 березня цього року Національним Банком України було виставлено на продаж через систему ProZorro.Продажі перші сім лотів заставного майна, що було отримано в процесі погашення боргів за рефінансування. Ними виявились об’єкти нежитлової нерухомості у містах:
  • Київ,
  • Харків,
  • Краматорськ,
  • Світловодськ.

Порядок реалізації заставного майна, що перейшло у власність банків, визнаних неплатоспроможними

Процедура ліквідації передбачає оцінку та інвентаризацію майна банку Фондом гарантування вкладників вкладів фізичних осіб. Таким чином формується ліквідаційна маса. Ліквідаційна маса має бути сформована у строк, що не перевищує шість місяців з моменту відкликання банківської ліцензії.
Оприлюднення інформації про продаж заставного майна відбувається:
  1. На офіційному сайті банку, чиє майно розпродується;
  2. На офіційному веб-порталі Фонду гарантування вкладів фізичних осіб;
  3. В друкованих ЗМІ, визначених дирекцією ФГВФО.
Строки опублікування даної інформації, а також вимоги до змісту регламентуються нормативно-правовою базою Фонду:
  • Законом України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб;
  • Законом України «Про банки і банківську діяльність»;
  • Рішеннями Виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.
Способи, умови, порядок реалізації та склад заставного майна, що перейшло до українських банків, визнаних згодом неплатоспроможними, затверджуються ФГВФО, і лише після цієї процедури може здійснюватись відчуження.
Винятки складають випадки, коли є ризики втрати або пошкодження майна. Після того, як було затверджено результати інвентаризації та сформовано ліквідаційну масу, Фонд має провести передпродажну підготовку та здійснити продаж у максимально короткий термін за максимально можливою ціною.
Ліквідаційною масою називається усе майно банка-банкрута, що належать йому на день початку ліквідаційної процедури, або було виявлено Фондом гарантування вкладів фізичних осіб у ході ліквідації.
Першочергово майно неплатоспроможного банку продається в якості цілісного майнового комплексу, але у разі, коли в такому вигляді продати майно не вдалось, ФГВФО здійснює продаж частинами. Якщо на момент завершення ліквідації банку вимоги всіх кредиторів не будуть задоволені, заставне майно реалізується через відкриті торги та без обмеження мінімальної його ціни.
Законом передбачається можливість консолідованого продажу заставного майна, яке перейшло до неплатоспроможних банків України у випадку, коли вони процедура їх ліквідації відбувається одночасно. Відкриті торги здійснює організатор торгів. Організатором відкритих торгів (аукціонів) можуть бути фізичні особи-підприємці та юридичні особи, які пройшли кваліфікаційний відбір Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Обов’язкова умова для організатора торгів — відсутність конфлікту інтересів з банком, майно якого реалізується.

Переваги придбання заставного майна

Ключова ціль реалізації будь-якого заставного майна — якнайшвидше компенсувати збитки, заподіяні неплатоспроможним контрагентом. Нереалізоване заставне майно спричиняє ряд незручностей та витрат на збереження та утримання. Тому кінцева ціна такого майна зазвичай нижча від ринкової. У такий спосіб можна придбати автомобілі, комп'ютерну та офісну техніку, житлову та комерційну нерухомість тощо.
Незаперечною перевагою є юридичний супровід угоди та повний пакет документів, що забезпечується безпосередньо Фондом гарантування вкладників вкладів фізичних осіб. Таким чином ризики натрапити на недобросовісного продавця зведені до мінімуму.
Але пошуки заставного майна, яке свого часу перейшло до українського банку, згодом визнаного неплатоспроможним, здійснюються не лише для придбання з метою економії. Дуже часто нерухомість нежитлового фонду банків (офіси, відділення) розташована у найзручніших місцях і кількість такої нерухомості обмежена з цілком природних причин. Тому розпродаж майна неплатоспроможних банків — чудова можливість придбати житлову та нежитлову нерухомість у престижних районах міста або у місцях зі зручним розташуванням.
Бажаємо вам вдалих торгів!