logo-prozorro акредитований майданчик

Земельні аукціони Держгеокадастру – тепер в електронній системі Prozorro.Sale

Проведення електронних земельних аукціонів в Україні розпочнеться вже через місяць. Та експертів галузі і простих українців досі хвилюють безліч питань. Чи стане довгоочікуваний ринок сільськогосподарських угідь по-справжньому прозорим? Чи не скуплять легендарні чорноземи іноземці або, що ще гірше, це зроблять місцеві олігархи? Як убезпечити свої активи від нечесних покупців? Відповіді на найбільш актуальні запити нам дали провідні фахівці майданчика ТОВ «Українська енергетична біржа».

Земельні аукціони Держгеокадастру та їх відмінність від сучасних онлайн-торгів Прозоро.Продажі

До 2021 року в Україні діяла заборона на продаж землі сільськогосподарського призначення. Однак згідно ст. 134 Земельного кодексу, реалізації і оренді підлягали окремі ділянки (не приватні паї), що належали державі або перебували у комунальній власності. Земельні аукціони Держгеокадастру проходили у офлайн-режимі, у іншому ж їх мета була аналогічною – отримати за лот якомога вищу ціну.

На рівні територіальних громад торги землею дозволяли збільшити надходження до місцевого бюджету, а також відкрито заявити про прозорість роботи органів влади. Це, в свою чергу, гарантувало підвищення інвестиційної привабливості регіону. Фермери, що купували лоти на земельних аукціонах, організованих Державною службою з питань геодезії, картографії і кадастру, значно швидше отримували актив у користування, не витрачаючи місяці на підготовку необхідних паперів та численні походи по кабінетах високопосадовців.

Також державний земельний аукціон – це унікальна можливість купити прибутковий актив з готовою документацією. Адже в протилежному випадку на оформлення необхідних паперів новому власнику довелося б витратити чимало часу на самостійне проходження усіх погоджувальних процедур.

18 травня 2021 р. Верховна Рада ухвалила один з резонансних законопроектів, що загалом покликані сприяти успішному завершенню довготривалої реформи. Цього разу йшлося про надання дозволу реалізовувати державну і комунальну власність на електронних земельних аукціонах. На відміну від не надто зручних офлайн-торгів, вони забезпечують однакові правила гри для всіх учасників. Раніше ж найкращі лоти діставалися тим, хто мав потрібні зв’язки чи сплатив чималий хабар.

За словами Андрія Мартина, проектного менеджера з питань земельної реформи в офісі Кабінету Міністрів, земельні онлайн-аукціони забезпечать новий рівень публічності для усього державного апарату. Дані про майбутні торги, їх організаторів та переможців стануть доступні широкому загалу. Це своєрідний знак «Стоп» для зловживань і корупційних домовленостей, що фактично стали синонімом звичайних аукціонів. Зі свого боку ДП «Прозорро.Продажі» готове надати необхідну технічну підтримку. На основі однойменного електронного модуля в Україні вже кілька років успішно реалізовується комунальне, державне та приватне майно. Такі торги користуються довірою серед простих українців. Водночас отримані кошти допомагають розвивати економіку нашої країни.

В Україні земельні аукціони мають проводитися на акредитованих майданчиках Prozorro.Sale

На сьогоднішній день до онлайн-торгів, що проходять у тому числі на офіційному майданчику sale.ueex.com.ua, долучилися 34 000 учасників з різних куточків України. Брати участь в земельних аукціонах на Прозоро.Продажі ви можете просто з власного дому або офісу. Достатньо зареєструватися на платформі ТОВ «Українська енергетична біржа», обрати цікавий лот та сплатити обов’язкові грошові внески.

Зателефонувавши на номером (044) 337-77-65, ви отримаєте вичерпну консультацію з усіх питань, що стосуються електронних аукціонів – як земельних, так і з продажу/здачі в оренду нерухомості, автомобільного транспорту, деревини, металобрухту, заводів «Укрспирту», вагонів «Укрзалізниці». Підписуйтеся на щоденну E-mail-розсилку та зручні боти у Telegram і Viber – вони допоможуть зорієнтуватися у десятках аукціонів, які щодня проходять на офіційних майданчиках Prozorro.Sale.