logo-prozorro акредитований майданчик

Порядок проведення земельних аукціонів під час воєнного стану на майданчику УЕБ

Під час підготовки реформ навряд чи хтось міг передбачити проведення земельних аукціонів на Прозоро.Продажі в умовах воєнного стану. Питання відкритого продажу землі і так викликало гострі суперечки і жваві дискусії. А повномасштабне вторгнення і зовсім відкотило процес глобального реформування назад, адже спочатку на організацію земельних аукціонів під час військового стану була накладена заборона.

Порядок проведення земельних аукціонів під час воєнного стану

в електронній системі Prozorro.Sale

Сьогодні перед владою стоїть одразу кілька викликів:

  • контролювати вчасне проведення посівних кампаній;
  • створити сприятливі умови для інвесторів, фермерів і власників ділянок;
  • перетворити аграрні угіддя на справді привабливий актив, що, своєю чергою, збільшить ціну одного гектара;
  • успішно запровадити другий етап реформування ринку, який передбачає допуск до аукціонів юридичних осіб та збільшення обсягів продажу сільгосп угідь до 10 тис. га.

Станом на кінець червня 2023 року земельні аукціони в Україні проводилися майже два роки, з них 16 місяців – під час повномасштабної війни. Влітку середня ціна 1 га аграрних угідь становила 35 200 грн. Починаючи з 01 липня 2021 року в країні було укладено майже 37 800 угод з купівлі-продажу землі сільгосппризначення. А сумарна площа ділянок, реалізованих за два роки, склала 110,5 тис. га.

У перші місяці повномасштабного вторгнення ринок землі перестав функціонувати, оскільки в цей час був закритий доступ до усіх державних реєстрів. Однак бойові дії тривають довше, ніж нам того б хотілося, і економіка поступово адаптується до нових, кризових умов. Вже у травні-червні 2022 року в Україні запрацювали Держгеокадастр та Реєстр майнових прав на нерухомість. Тож на майданчиках Прозорро.Продажі земельні аукціони стали проводитися навіть у військовий час.

Протягом 2022 року на ринку землі було підписано більше 23 тис. угод з купівлі-продажу ділянок сільгосппризначення. За період з січня по травень 2023 року їх кількість вже становила 14 605. Театр бойових дій вплинув і на попит, адже значна частина території країни окупована ворогом. А деякі регіони потерпають від постійних обстрілів. Це стосується насамперед Донецької, Херсонської, Запорізької областей.

У деяких регіонах протягом 2023 року спостерігається зростання ринку землі. Наприклад, кількість електронних земельних аукціонів, проведених у військовий стан, зросла у Одеській (на 114%), Житомирській (на 95%), Волинській (на 82%) областях.

Земельні аукціони під час військового стану

на електронному майданчику Української енергетичної біржі

Навіть під час війни спеціалісти офіційного майданчика УЕБ продовжують у звичайному режимі консультувати учасників онлайн-торгів. Звернувшись за телефоном (044)33-77-765, ви отримаєте компетентну підтримку досвідчених фахівців, які допоможуть не лише зареєструватися на платформі sale.ueex.com.ua, а й правильно подати пропозицію на обрані земельні аукціони, які на Prozorro.Sale відбуваються навіть в період воєнного стану.

У першій половині 2023 року найбільше угод з продажу сільгосп ділянок було укладено у Хмельницькій і Вінницькій областях – 1 623 і 1 341 відповідно. При цьому максимальні площі вдалося реалізувати у Дніпропетровській (5 940 га) і Полтавській обл. (3 912 га). Середня вартість гектару при цьому зросла до 39 тис. грн. (на 12% порівняно з 2022 р.).

У підсумку варто сказати, що відкриття ринку не призвело до тотального колапсу, як це «прогнозували» палкі критики земельної реформи. Процес його запуску відбувався поступово, починаючи з кількох десятків угод на місяць. На майданчиках Прозорро.Продажі земельні аукціони у воєнний стан проходять за тим самим алгоритмом, що і зазвичай.

За цей час сільськогосподарські угіддя в Україні не розкупили міфічні іноземці, а вартість землі продовжує поступово зростати. Поточний, 2024 рік, однозначно викличе пожвавлення на електронних земельних торгах, адже з 01 січня купувати с/г ділянки зможуть і великі агрохолдинги.

Більше про проведення земельних аукціонів у військовий стан на майданчику Української енергетичної біржі вам розкажуть наші консультанти – звертайтеся на гарячу лінію (044)33-77-765. Також підписуйтеся на нашу E-mail-розсилку та чат-бот у Telegram.