logo-prozorro акредитований майданчик

Електронні земельні торги у системі Прозорро.Продажі – особливості процедури

Уже зовсім скоро почнуться земельні торги приватними сільгосп ділянками. Перші лоти для фізичних осіб з’являться уже 01 липня 2021 року. Регулює земельну реформу Закон № 552-ІХ. Верховна Рада ухвалила його в березні 2020 року, дозволивши таким чином приватним землевласникам продавати аграрні угіддя, а також обмінювати їх чи заставляти в банку для отримання кредиту.

Щодо процедури проведення земельних торгів в Україні, то уряд наразі розглядає можливість проведення аукціонів у системі Прозорро.Продажі. Тобто для участі в них громадяни мають зареєструватися на одному з акредитованих майданчиків. Проведення фінансових операцій в агросекторі на прозорих умовах забезпечить його розвиток та стабільний дохід до Держбюджету.

Оголошення про проведення земельних торгів з’являться вже за лічені тижні

Проведення електронних земельних торгів передбачає не тільки продаж, а й здачу державних чи комунальних с/г ділянок в оренду. У зручному онлайн-форматі реалізувати свої наділи зможуть і пайовики. Вони також підлягають під обмеження, відмічені в законодавстві. Аукціони з продажу аграрних угідь будуть проходити за англійською моделлю, тобто з кожним кроком учасників ціна підвищується. При цьому одні угіддя можуть виставлятися на торги безліч разів.

Поки що оцінка вартості родючих українських чорноземів порівняно із європейськими країнами є чи не найнижчою. Ситуація має змінитися після відкриття повноцінного ринку землі та запуску на офіційному рівні земельних торгів у держгеокадастрі. Після цього експерти прогнозують зростання цін на аграрні угіддя до 1500-2000 долл. США за 1 гектар. Таким чином ця цифра зрівняється із сусідньою Польщею.

Землевласник і виступатиме організатором аукціонів по землі, підписавши попередньо договір із електронним майданчиком системи Прозорро.Продажі. Їх налічується близько 40, і кожен має дозвіл та відповідний рівень акредитації для проведення таких торгових операцій, наприклад, ТОВ «Українська енергетична біржа». В описі до лота має зазначатися наступна інформація:

  • місце, де розташовується ділянка, її площа, цільове призначення та кадастровий номер;
  • на яких умовах земля продається чи здається в оренду;
  • початкова ціна наділу або вартість річної оренди;
  • дата проведення аукціону;
  • сума внесків для учасника (реєстраційного та гарантійного).

 Електронні земельні торги з 2021 року проходитимуть у системі Прозорро.Продажі

Вільний продаж ділянок сільськогосподарського призначення має проходити без звичних для України корупційних схем та дискримінації учасників. Гарантія ефективності та прозорості майбутнього ринку може надаватися лише завдяки земельним онлайн-торгам. Вони проходять на майданчиках Прозорро.Продажі. Наприклад, платформа ТОВ «Українська енергетична біржа» має відповідну технічну базу, забезпечує проведення аукціонів та підтримку клієнтів на високому рівні.

Проект електронної торгової системи був запущений у 2016 році Мінрозвитку економіки, торгівлі і сільського господарства, а також активістами та волонтерами. Завдяки йому організовуються чесні аукціони, які приносять прибутки у бюджети різних рівнів. 

Продаж та здача в оренду об’єктів, які перебувають у державній чи комунальній власності проходить і на майданчику ТОВ «Українська енергетична біржа», де ви можете зареєструватися уже зараз та отримати згодом доступ до земельних торгів. Для зручнішого пошуку лотів налаштовуйте Email-розсилку за фільтрами та підключайте Viber чи Telegram-бот. Знайти новини щодо початку реалізації аграрних угідь можна на нашій сторінці у Facebook.